Een goede diepe bas, die hoort deze sonos sub te maken. Maar deze sonos gaf geen teken van leven meer. Helaas kwam dit product niet meer in aanmerking voor garantie. Maar geen nood, aangezien het product toch al defect was kon onderzoeken geen kwaad.

Nadat de behuizing voorzichtig werd open gemaakt werd de printplaat zichtbaar. En daarmee werd ook het probleem zichtbaar:

In de Switch mode power supply (SMPS, de voeding) waren meerdere componenten in rook opgegaan! Dit kan het gevolg zijn van een blikseminslag. Deze voeding zet de 230V wisselspanning uit het net om in een lagere spanning waar alle interne elektronica op werkt.

Maar hoe herstel je deze SMPS, De beste tip kwam via een klein chipje met 8 pootjes, de FAN6300H van fairchild/on semiconductor. Dit kleine componentje heeft een belangrijke taak! Dit is namelijk het hart van de SMPS.

De producent van dit componentje wil hun klanten op weg helpen en heeft een zogeheten application note uitgebracht om het ontwikkelproces te versnellen. hierin word beschreven hoe je de FAN6300H gebruikt en welke componenten er aangesloten moeten om het geheel te laten werken. En toevallig heeft SONOS hier ook gebruik van gemaakt.

Na een aantal componenten vervangen (waaronder de FAN6300H zelf) en het systeem voorzichtig te voorzien van voeding kwam de SMPS weer tot leven en ging zijn werk weer uitvoeren! nadat de voeding getest werd met een losse belasting bleek alles stabiel te functioneren.

Nadat alles weer netjes terug in de behuizing was gebouwd kon de SONOS sub weer doen waar die goed in is: goede diepe bas produceren!